Gemeentelijke profielschetsen

 

navigatie informatie over het gebruik van deze website neem contact op helpdesk structuur van de website wat is nieuw ? cijfers per domein cijfers voor beleidsplannen gebruikersinfo gebiedsindelingen

 
U bent hier : lokalestatistieken > projecten > gemeentelijke profielschets
 

Sinds de nieuwe legislatuur moeten lokale besturen de principes van de beleids- en beheerscyclus (BBC) toepassen. BBC bepaalt dat elk bestuur een strategisch meerjarenplan opmaakt waarin een link wordt gelegd tussen de beleidsdoelstellingen die een bestuur wil realiseren en de financiŽle middelen die eraan worden gekoppeld. Om de lokale besturen optimaal te ondersteunen bij het opvolgen en realiseren van gemaakte beleidsdoelstellingen en het meerjarenplan, werkten de Studiedienst van de Vlaamse Regering, het Agentschap Binnenlands Bestuur en andere stakeholders aan een rapport, 'gemeentelijke profielschetsen' genoemd. In 2014 werd de inhoud van het rapport vernieuwd. Deze editie van het rapport is een actualisatie van de meeste reeksen uit de eerdere editie de GPS+. Er werden nieuwe reeksen toegevoegd zoals de nieuwe vooruitberekening van de bevolking en huishoudens en een hoofdstuk over zorg en gezondheid. Het GPS+ rapport biedt aan elke gemeente de mogelijkheid zich te vergelijken met (het gemiddelde van de gegevens van de indicatoren van) een groep gelijkaardige besturen (op basis van de Belfius-indeling) en met het Vlaamse Gewest. Via die dubbele benchmark kunnen ontwikkelingen in een gemeente in een bredere context worden geplaatst.

Extra uitleg over BBC en de financiŽle situatie van elke gemeente is beschikbaar op de website van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur.

Voor suggesties en vragen kan u terecht bij onze helpdesk.

 
 

Download een Gemeentelijke Profielschets update najaar 2015


Om een kwalitatieve interpretatie van de cijfers mogelijk te maken, worden tijdreeksen aangeboden, groeicijfers en aandelen berekend Ö Er worden vergelijkingen gemaakt tussen de betrokken gemeente en de resultaten van 'alle gemeenten samen' en van 'vergelijkbare gemeenten' (de vergelijkingsbasis is gebaseerd op de Belfius-indeling van de 308 gemeenten in 16 clusters).

Het GPS+ rapport van een gemeente naar keuze en nog meer cijfermateriaal is te vinden op de website www.lokalestatistieken.be. Extra uitleg over BBC en de financiŽle situatie van elke gemeente is beschikbaar op de website van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur www.binnenland.vlaanderen.be.

 
logo